BBCH skala razvojnih faz gojenih rastlin Oljka (Sanz-Cortés et al.) |
0 | Razvoj brstov | ||
00 | Listni brsti na apeksu poganjkov zraslih v preteklem rodnem letu so popolnoma zaprti, ostro nastavljeni, brez stebla in rumenkasto-rjavo obarvani. | ||
01 | Listni brsti začnejo nabrekati in se odpirati, pri čemer je vidna nova listna zasnova | ||
03 | Listni brsti se podaljšajo in locijo od nastavka | ||
07 | Zunanji manjši listi so odprti, niso poplnoma ločeni, ostajajo združeni z apeksom | ||
09 | Zunanji majhni listi se še naprej odpirajo pri čemer se konice listov med seboj križajo |
00 07 09 |
1 | Razvoj listov | ||
11 | Prvi listi so poplnoma ločeni en od drugega, obarvani sivo-zelenkasto | ||
15 | Listi so bolj ločeni preden dosežejo končno velikost. Prvi listi se na spodnji strani zelenkasto obarvajo | ||
19 | Listi dosežejo obliko in velikost, ki je značilna za posamezno sorto |
11 |
3 | Razvoj poganjkov | ||
31 | Poganjki dosežejo 10% končne velikosti | ||
33 | Poganjki dosežejo 30% končne velikosti | ||
37 | Poganjki dosežejo 70% končne velikosti |
33 |
5 | Razvoj socvetij | ||
50 | Socvetni brsti v zalistih so poplnoma zaprti. So ostro zašiljeni brez pecljev in svetlorjavo obarvani | ||
51 | Socvetni brsti začnejo nabrekati na njihovih pecljih | ||
52 | Socvetni brsti se odprejo. Začne se razvoj cvetnih šopov | ||
54 | Rast cvetnih šopov | ||
55 | Socvetja so popolnoma razvita. Cvetni brsti se začnejo odpirati | ||
57 | Cvetni venec je zeleno obarvan in je višji kot čaša | ||
59 | Cvetni venec spreminja barvo od zelene do bele. |
52 55 57 |
6 | Cvetenje | ||
60 | Prvi cvetovi odprti | ||
61 | Začetek cvetenja: 10% cvetov je odprtih | ||
65 | Polno cvetenje: vsaj 50% cvetov je odprtih | ||
67 | Prvi venčni listi odpadajo | ||
68 | Glavnina venčnih listov je odpadla ali ovenela | ||
69 | Konec cvetenja, nastavek plodu, neoplojeni ovariji odpadejo |
60 65 68 |
7 | Razvoj plodu | ||
71 | Velikost plodu je približno 10% končne velikosti | ||
75 | Velikost plodu je približno 50% končne velikosti. Koščice pričnejo lignificirati (pokaže se odpornost na urez). | ||
79 | Velikost plodu je približno 90% končne velikosti. Plod je primeren za obiranje zelenih oliv. |
71 79 |
8 | Zrelost plodov | ||
80 | Plod globokozelene barve postane svetlo zelen, rumenkast | ||
81 | Začetek obarvanja plodov | ||
85 | Povečevanje značilnega obarvanja | ||
89 | Primerna zrelost za pridelek: plodovi dobijo sortno značilno barvo, ostajajo čvrsti, primerni za ekstrakcijo olj. |
81 89 |
9 | Staranje | ||
92 | Prezrelost: Plodovi izgubljajo čvrstost in pričnejo odpadati |
92 |