BBCH skala razvojnih faz gojenih rastlin

Grah (Weber and Bleiholder, 1990; Feller et al., 1995 b)

 
0 Kalitev  
00 Suho seme  
01 Začetek nabrekanja semena  
03 Nabrekanje semena končano  
05 Vznik koreninice iz semena  
07 Poganjek prodre skozi semensko lupino  
08 Poganjek raste proti površini zemlje; viden lok hipokotila  
09 Vznik: poganjek prodre skozi zemljo na površje  
09      
 
1 Razvoj listov  
10 Viden par luskolistov  
11 Prvi pravi list (s prilisti) je razgrnjen ali pa se razvijejo prve vitice  
12 2 lista (s prilisti) sta razgrnena ali razviti 2 vitici  
13 3 listi (s prilisti) so razgrneni ali razvite 3 vitice  
14 4 listi (s prilisti) so razgrneni ali razvite 4 vitice  
15 5 listov (s prilisti) je razgrnenih ali razvitih 5 vitic  
16 Šest listov (s prilisti) je razgrnenih ali razvitih 6 vitic  
17 7 listov (s prilisti) je razgrnenih ali razvitih 7 vitic  
18 8 listov (s prilisti) je razgrnenih ali razvitih 8 vitic  
19 9 ali več listov (s prilisti) je razgrnenih ali razvitih 9 ali več vitic  
10       11       15      
 
3 Podaljševanje stebla (glavni poganjek)  
30 Začetek podaljševanja stebla  
31 Eden vidno podaljšan internodij  
32 Dva vidno podaljšanja internodija  
33 Trije vidno podaljšani internodiji  
34 Štirje vidno podaljšani internodiji  
35 Pet vidno podaljšanih internodijev  
36 Šest vidno podaljšanih internodijev  
37 Sedem vidno podaljšanih internodijev  
38 Osem vidno podaljšanih internodijev  
39 Devet ali več vidno podaljšanih internodijev  
 
5 Pojav socvetja  
51 Zunaj listov so vidni prvi cvetni brsti  
55 Zunaj listov so vidni prvi ločeni cvetni brsti, vendar so še vedno zaprti  
59 Vidni prvi venčni listi, cvetni brsti še vedno zaprti. Prvi internodij podaljšan iz luskolistov v prvo kolence pravega lista  
51      
 
6 Cvetenje  
60 Odpiranje prvih cvetov (sporadično znotraj populacije)  
61 Začetek cvetenja: 10% cvetov je odprtih  
62 20% cvetov je odprtih  
63 30% cvetov je odprtih  
64 40% cvetov je odprtih  
65 Polno cvetenje: 50% cvetov je odprtih  
67 Cvetenje upada  
69 Konec cvetenja  
61      
 
7 Razvoj plodov  
71 10% strokov je doseglo značilno dolžino; pri stiskanju se izloča sok  
72 20% strokov je doseglo značilno dolžino; pri stiskanju se izloča sok  
73 30% strokov je doseglo značilno dolžino; pri stiskanju se izloča sok. Vrednost tenderometra: 80 TE  
74 40% strokov je doseglo značilno dolžino; pri stiskanju se izloča sok. Vrednost tenderometra: 95 TE  
75 50% strokov je doseglo značilno dolžino; pri stiskanju se izloča sok. Vrednost tenderometra: 105 TE  
76 60% strokov je doseglo značilno dolžino; pri stiskanju se izloča sok. Vrednost tenderometra: 115 TE  
77 70% strokov je doseglo značilno dolžino; pri stiskanju se izloča sok. Vrednost tenderometra: 130 TE  
79 Stroki so dosegli značilnovelikost za sorto (zelena zrelost); grahki so v celoti oblikovani  
79      
 
8 Zorenje plodov in semena  
81 10% strokov je zrelih; zrnje ima končno barvo, je suho in trdo  
82 20% strokov je zrelih; zrnje ima končno barvo, je suho in trdo  
83 30% strokov je zrelih; zrnje ima končno barvo, je suho in trdo  
84 40% strokov je zrelih; zrnje ima končno barvo, je suho in trdo  
85 50% strokov je zrelih; zrnje ima končno barvo, je suho in trdo  
86 60% strokov je zrelih; zrnje ima končno barvo, je suho in trdo  
87 70% strokov je zrelih; zrnje ima končno barvo, je suho in trdo  
88 80% strokov je zrelih; zrnje ima končno barvo, je suho in trdo  
89 Polna zrelost: vsi stroki so suhi in rjavi. Zrnje je trdo in suho (suha zerelost)  
89      
 
9 Staranje  
97 Rastlina odmre in se posuši  
99 Pobran pridelek